Inleiding
Anneke Kuyper - Beeldend kunstenaar

Anneke Kuyper is één van de weinige grafische talenten in Nederland, die met grote toewijding aan het vak de oude tradities tot uitdrukking brengt in haar prenten. Reeds tijdens haar opleiding aan de Academie St. Joost te Breda specialiseerde zij zich in de oude techniek van het koper- graveren. Later legde zij zich tevens toe op de etskunst en recent verdiepte zij zich in de schilder- en tekentechniek van de oude meesters met een reeks gevoelige schilderijen en pastels als resultaat.

Zij ervaart de zoektocht door de verschillende ambachtelijke, soms eeuwen lang verdwenen technieken en het streven naar de perfectie daar in, als een alchemistisch gegeven. Het lezen van de oude boeken, de eindeloze herhaling van de proeven laten een liefde voor het avontuur van het experiment zien.

Het grafisch oeuvre van Anneke Kuyper omvat naast etsen en gravures op groter formaat talrijke gegraveerde miniaturen die onder grafiekliefhebbers een grote schare van bewonderaars kennen. In de wereld van de exlibris is haar naam een begrip.

Haar werk bevindt zich onder meer in de collecties van het Rijksprentenkabinet en Museum Het Rembrandthuis.

Courtisane (1981). Vernis-mou en lijnets, 31 cm × 25 cm.
anneke.kuyper@gmail.com